İLETİŞİM BENİM İŞİM!

İLETİŞİM BENİM İŞİM! 

İletişim: Duygu, düşünce ya da bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılması durumudur.

İletişim Araçları: Bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.

Görsel BİT araçları

Görsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla göze hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Televizyon, dergi, bilgisayar, gazete, kitaplar, resimler vs.

İşitsel BİT Araçları

İşitsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kulağa hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Telefon, MP3 çalar, ses kayıt cihazı, radyo, cd-kasetçalar vs.

Yazılı ve Basılı BİT Araçları

Yazılı ve basılı bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kullanılan iletişim araçlarıdır. Örnek: Gazete, dergi, kitap, poster, broşür vs.

ÖRNEK: Aşağıdaki metinde altı çizili bölümlerde hangi tür iletişim yapıldığını söyleyiniz.

“Elif evde tek başına televizyon izlerken, okula gitme saatinin yaklaştığını fark eder. Televizyonu kapatır ve okula gitmek için hazırlanır. Evden çıkmadan önce akşam geç geleceğini hatırlayarak annesine bir not yazar ve annesinin görebileceği bir yere bırakır. Evden çıkar. Yolda sınıf arkadaşı Eylül ile karşılaşır. Sohbet ederek okula doğru yürürler…”

SENKRON ve ASENKRON İLETİŞİM NEDİR?

Eş Zamanlı(Senkron) İletişim Araçları: Kullanıcıların aynı zamanda, ama farklı mekânlarda olduğu durumlarda kullanılan iletişim araçlarıdır.

ÖRNEK: Telefon, telsiz, canlı yayın yapan TV, online sesli ve görüntülü sohbet programları.

Farklı Zamanlı(Asenkron) İletişim Araçları: Kullanıcıların farklı zamanlarda, olduğu durumlarda kullanılan iletişim araçlarıdır. ÖRNEK: CD,DVD, e-posta, sms, web sayfaları



İLETİŞİM YAZILIMLARI

1) E-Posta; Günümüzün en önemli yazılı iletişim araçlarından birisi olan eposta, sanal dünyadaki kimliğin başlangıcı sayılır. Eposta ile yazılı mesajın yanında ek dosya da gönderilebilir.

Eposta adresi nasıl alınır?

  1. En az 13 yaşı doldurmak gereklidir. Eğer Gmail’den adres alacaksanız, “FamilyLink” ile velinize bağlı eposta açabilirsiniz?
  2. Eposta servis sağlayıcı site seçilir. (gmail, outlook , Hotmail vb.)
  3. Servis sağlayıcının istediği bilgiler doldurulur. (Ad-Soyad, doğum tarihi vb.)
  4. Web adresi yazımındaki kurallar burada da geçerlidir.(boşluksuz,küçük harf ve sadece İngiliz alfabesi)
  5. Sizi yansıtan ve eşsiz bir kullanıcı adı bulunur.
  6. Güçlü şifre kurallarına uygun şifre belirlenir.

2) Forum; Forum, kullanıcıların belirli konularda fikir alışverişinde bulunduğu, çeşitli paylaşımlar yaptığı bir alanıdır.

Üye olmadan bazı mesajları okuyamaz, resimleri göremez ya da dosya indiremezsiniz. 

Forumlara üye olan herkes mesaj yazabilir. 


3) Blog (Web günlüğü); Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Blog yazanlara blogger denir. 

4) Wiki (Viki); Viki, bir iş birliği etrafında toplanan kimselerin web tarayıcı üzerinden yeni sayfalar oluşturmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına olanak sağlayan bir yazılım altyapısı kullanan web sitelerinin genel adı. Örneğin; Vikipedia

6) Sosyal Medya; Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. (facebook, instagram, twitter vb.)

7) İletişim Uygulamaları; görüntülü görüşme(video konferans), sesli görüşme, anlık ileti gibi çeşitli iletişim hizmetleri sağlayan uygulamalar ve programlardır. (whatsapp, Skype,bip vb.)

Bu çalışma hazırlanırken bilgebt.com/ sitesinden yararlanılmıştır